İç Tüzük Bölüm II

BÖLÜM II

 

ÜYELİK

 

MADDE 4. Üyelik

Tüzüğün 4. Maddesinde belirtildiği gibi Kulübün ?üye ? ve ?onur üyesi? olmak üzere iki çeşit üyesi vardır.

 

MADDE 5. Üyeliğe Başvuru

Rotaryen olmayan bir kişinin Kulübün üyeliğine aday olabilmesi için üyelerden birisi tarafından Yönetim Kuruluna teklif edilmesi gereklidir. Rotaryen olmayan kişilerin üye olmak için Kulübe doğrudan başvuruları olması halinde kulüp içinde bir Rotaryen başvuru sahibini yakından tanımak, araştırmak ve soruşturmakla görevlendirilir. Sonuçta görevlendiren Rotaryen başvuru sahibini aday olarak önerir veya önermez. Kulübe üye olmak için teklif edilen adayların

? Rotary'nin prensiplerine ilgi göstermeye,

? Kulübün sınıflandırma planlamasına,

? Uluslararası Rotary'nin, Bölgenin ve Kulübün amacına uygun nitelikte olmasına dikkat edilir.

 

MADDE 6. Üyeliğe Kabul Edilme Usulü

Adayların Kulübe üye olarak kabul edilmesinde; üyelerin öneride bulunma şekli, Yönetim Kurulunun ve ilgili komitelerin çalışma usulleri, uygulanacak yöntem ve adayın kabulü, Uluslararası Rotary Tüzüğündeki, Uluslararası Rotary İç Tüzüğündeki ve Uluslararası Rotary Yöntem El Kitabındaki kurallara göre yapılır.

FIKRA 1- Aday Üyenin Kabulünde Uygulanacak Prosedür

a) Öneren üye önerilen aday için ?Aday Üye Teklifi Formu? nu doldurur ve Kulüp Genel Sekreterine verir. Sekreter bu formu Yönetim Kuruluna sunar.

b) Yönetim Kurulu form üzerindeki bilgileri inceler ve teklifin sınıflandırma komitesine gönderilmesine karar verir. Sekreter ?Üyelik İşlemleri Formu? üzerinde Yönetim Kuruluna ait kısmı(1) doldurur ve başkanın ve üyelerin imzalarını alır. İşlemlerin devamı süresince ?Aday Üye Teklif Formu? ?Üyelik işlemleri Formu? ile birlikte sirküle edilir. Yönetim Kurulu Sınıflandırma Komitesinden aday üyenin durumunun sınıflandırma açısından incelenmesini ister. Sınıflandırma komitesi ?Üyelik İşlemleri? formu üzerindeki komiteye ait kısmı(2) doldurarak bir hafta içinde sekretere formu iade eder. Sınıflandırma komitesinin kararı olumlu ise yönetim kurulu konunun üyelik komitesine gönderilmesine karar verir.

c) Sekreter ?Üyelik İşlemleri? formu üzerindeki yönetim kuruluna ait kısmı(3) doldurur ve Başkanın ve Üyelerin imzalarını alır. Sekreter ?Üyelik İşlemleri? formunu Üyelik Komitesine gönderir. Öte yandan Üyelik Komitesi aday üyenin karakteri, işi ve toplumsal durumu ve genel olarak uygunluğunu incelemekle yükümlüdür. Araştırma ve soruşturma yaparak aday üzerinde kanaat sahibi olur.?Üyelik İşlemleri Formu? üzerindeki kendisine ait kısmı(4) doldurarak on beş gün içinde sekretere iade eder. Sekreter bu kararı Yönetim Kurulu gündemine alır.

ç) Yönetim Kurulu Sınıflandırma ve Üyelik Komitelerinin tavsiyelerini inceler ve olumlu veya olumsuz bir karara bağlar. Bu karar öneren üyeye sekreterlikçe duyurulur. Sekreter ?Üyelik İşlemleri Formu? üzerinde yönetim kuruluna ait kısmı(5) doldurarak Başkanın ve üyelerin imzalarını alır.

d) Eğer Yönetim Kurulu'nun kararı olumluysa öneren üye Rotary Bilgileri Komitesinden bir veya birkaç üyeyle birlikte aday üyeyi iş yerinde veya evinde ziyaret ederek Rotary'nin amaçları, kulüp üyelerinin hak ve yükümlülükleri konularında bilgilendirir. Bundan sonra aday üyeden üyelik başvuru formu doldurulup sunması ve kulüpte adının ve aday olduğu sınıfın açıklanmasına izin vermesi talep edilir. Ziyaretçi grup ?Üyelik İşlemleri Formu? üzerindeki kendisine ait kısmı(6) doldurup imzalar adayın başvuru formu ve diğer evrakla birlikte sekretere iade eder.

e)Sekreter aday hakkında özet bilgi içeren bir yazı ile kendi kulübünün bütün üyelerini ve bölge idari guvernör yardımcılığını haberdar ederek, aday hakkında olumsuz bir bilgisi olan varsa 10 gün içinde sekreterliğe duyurulmasını ister. ?Üyelik İşlemleri Formunun? ilgili bölümünü(7) doldurarak imzalar.

f)Sekreter 10 gün sonunda konuyu yönetim kurulunun gündemine alır. Yönetim kurulu herhangi bir itiraz yoksa adayın üyelik işlemlerinin tamamlandığına ve kulübe giriş töreninin yapılmasına karar verir. İtirazların geçerli olup olmamasına Yönetim Kurulu karar verir. İtiraz edenlerin sayısı iki kişiden fazla ise aday üyeliğe kabul edilmez, Yönetim Kurulu Üyelik işlemlerini iptal eder. Sekreter ?Üyelik İşlemleri Formu? üzerinde yönetim kuruluna ait kısmı (8) doldurur Başkan ve üyelerinin imzalarını alır. Üye adayı bu iç tüzüğün 5.maddesi uyarınca girmelik öder ve böylece üyeliğe kabul edilmiş olur. Girmeliğini peşin olarak ödemeyen üye adayının üyelik kabul işlemi yapılamaz.

g)Sekreter Yönetim Kurulunca veya Başkan tarafından saptanan kabul töreni gününü bir yazı ile adaya bildirir ve ayrıca adayı toplantıya getirmesi için Öneren üyeyi haberdar eder. Sekreter Dernek Üye Kayıt Defterine gerekli kaydı yapar. Adayın kulübe giriş töreni yapıldıktan sonra bu son bilgileri formdaki ilgili kısma (9) işler ve formu imzalar.

h)Sekreter

1. Aday Üye Teklif Formunu

2.Üyelik işlemleri Formunu

3.Adayın doldurduğu Başvuru Formunu

4.Adayın nüfus cüzdanı fotokopisini

5.Adayın adli sicil belgesini

6.Adayın fotoğraflarını

Dosyasına koyar. Adayın üyelik Başlangıç tarihi Yönetim kurulunun 8 ci aşamadaki son karar tarihidir. Adayın Başvuru formu imza tarihi ile bu tarih arasında geçen süre 30 günden fazla olamaz.

 

MADDE 7. Üyeliğe Kabul Töreni

Yeni üyenin üyeliğe kabul işlemleri tamamlandıktan ve Yönetim Kurulu kararı alındıktan sonra yeni üye Kulübün Haftalık Olağan Toplantısına davet edilir. Bu toplantıda uygulanacak tören Bölgenin yayınladığı ?Üyeliğe Kabul Töreni Yönetmeliği? esaslarına göre yapılır.

FIKRA 1- Üye Giriş Töreninde takip edilecek Prosedür

a)Üye Giriş Töreni Üye Adayı eşinin de davet edilmesiyle tercihen Guvernör veya Guvernör Yardımcısının da bulunacağı bir eşli toplantıda yapılır.

b)Başkan kürsüye gelerek töreni başlatır.

c)Kulüp sekreterini davet ederek yönetim kurulu kararını okutur.

ç)Yeni üyeyi öneren Rotaryeni kürsüye davet ederek yeni üyeyi tanıtmasını ister.

d)Bilahare başkan yeni üyeyi ve eşini kürsüye davet eder. Ayni anda Başkan eşi ve öneren Rotaryenin eşi de kürsüye gelerek yeni üye ve eşine eşlik ederler.

e)Başkan giriş töreni konuşmasını yapar ve yeni üyenin rozeti takılır. Bu sırada Başkan eşi de yeni üyenin eşine bir buket çiçek verir. Rozeti bizzat başkan takar.Eğer toplantıda Guvernör veya Guvernör yardımcısı varsa ondalardan rozeti takmasını isteyebilir.

f)Yeni üye kürsüden Rotaryen Bildirisini okur. Kulüp üyeleri bildiriyi hep beraber ayakta dinlerler.

g)Yeni üyeye Rotary Çantası verilir. Başkan yeni üyenin danışmanını hangi komitede görev yapacağını ve ocak başı gruplarını anons eder İlgili üyeleri tek tek kürsüye davet ederek yeni üyeyi ilgililerle tanıştırır.

h)Başkan yeni üyeye ve eşine duygu ve düşüncelerini anlatabilmesi için söz verir.

ı)Başkan Kulüp üyelerinin alkışları arasında töreni sona erdirir ve herkesi yerine davet eder.

 

MADDE 8. Üyeliğe Kabul Edilmede Özel Nitelikler.

Özel yasalarında aksine hüküm bulunmamak kaydıyla,

a. Anayasa Mahkemesi üyeleri Anayasa Mahkemesince,

b. Yargıtay üyeleri Yargıtay Birinci Başkanlık Kurulunca,

c. Danıştay üyeleri Danıştay Başkanlık Kurulunca,

d. Sayıştay meslek mensuplları ile savcı ve yardımcıları Sayıştay Daireler Kurulunca,

e. Hakim ve savcılar Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulunun görüşü alınarak Adalet Bakanlığınca verilen izin üzerine Kulübe üye olabilirler. Diğer kamu kurumlarında ve kuruluşlarda görevli olanlar kendi kuruluşlarının yasalarına tabidir.

 

MADDE 9. Yabancılar

Üyeler tarafından üyeliğe teklif edilen yabancı uyruklu kişilerin, üyeliğe kabul edilme usulleri uygulamasından sonra, Yönetim Kurulunun üyeliğe kabul kararı tarihinden itibaren on takvim günü içerisinde Sekreter, bu üyenin Türkiye'de ikamet etme izni olduğuna dair belgeyi de ekleyerek, bir dilekçe ile mahallin en büyük mülkü amirliğine bilgi verir, iki nüsha halinde düzenlediği dilekçenin ikinci nüshasına ?alındı? kaydını alarak yabancı uyruklu üyenin dosyasında saklar.

Yabancı uyruklu üyeler, üye olmaları nedeni ile bütün üyelik hak ve sorumluluklarına sahiptir.

 

MADDE 10. Onur Üyesi, Hakları ve Yükümlülükleri

Yönetim Kurulu, Kulübün amaçlarını yaymakta katkı ve hizmetleri ile temayüz etmiş, çevresinde iyi tanınan, etkili, etik değerleri yüksek kişileri Kulübün onur üyesi olarak seçebilir ve bununla ilgili Yönetim Kurulu kararı alabilir. Alınan karar bir Haftlalık Olağan Toplantıda üyelere duyurulur. Seçilen onur üyesi daha sonraki bir Haftalık Olağan Toplantıya davet edilerek kendisine törenle onur üyeliği belgesi verilir.

Onur üyesi Kulübün bütün toplantılarına katılmak, bir Rotaryenin misafiri olmaksızın diğer bir Rotary Kulübünü ziyaret etmek, girmelik ve yıllık aidat ödememek hakkına sahiptir.

Onur üyesinin oy kullanmak, Kulüpte herhangi bir yönetim görevi almak ve bunlara seçilmek, sınıflandırma kapsamında bir işkolunu temsil etmek hakkı yoktur.

Yabancı uyruklu kişiler, Yönetim Kurulu kararı ile onur üyesi seçilebilir. Onur üyesi olan yabancı uyruklu kişiler için mahallin en büyük mülki amirliğine bilgi verilmesine gerek yoktur.

Yönetim Kurulu, gerekli gördüğü zaman onur üyeliğinin süresine son verebilir. Yönetim Kurulu bir önceki dönemin Yönetim Kurulunun seçtiği onur üyesini kendi döneminde yeniden onur üyesi seçilebilir.

 

MADDE 11. Üyenin Hakları

Üye,

a. Çalıştığı iş kolunu sınıflandırmada temsil etmek,

b. Kulüp organlarında seçimle veya atama ile görev almak,

c. Üye teklif etmek,

d. Teklif edilen üyeler hakkında gerekçeli olarak itirazda bulunmak,

e. Olağan ve Olağanüstü Genel Kurul Toplantılarında ve Haftalık Olağan Toplantılarında oy kullanmak

f. Bölgede görev almak,

g. Uluslararası Rotary'de görev almak,

h. Kanun, Tüzük ve İç Tüzük hükümlerinin öngördüğü şartlar çerçevesinde diğer üyelerle birlikte Genel Kurula ve Yönetim Kuruluna öneriler ve önergeler vermek,

i. Medeni Kanunun ve Dernekler Kanununun sağladığı diğer yetkileri kullanmak hakkına sahiptir.

 

MADDE 12. Üyenin Sorumlulukları

Üye,

a. Olağan ve Olağanüstü Genel Kurul Toplantılarına katılmak,

b. Haftalık Olağan Toplatılara katılmak, katılma kurallarına uymak,

c. Bölge toplantılarına katılmak,

d. Başkanın ve Yönetim Kurulunun kendisine verdiği görevleri yapmak,

e. Tüzük ve İç Tüzükte öngörülen mali yükümlülükleri yerine getirmek,

f. Medeni Kanunun ve Dernekler Kanununun yüklediği diğer yükümlülükleri ifa etmek sorumluluklarını yerine getirir.

 

MADDE 13. Üye Hareketleri ile İlgili Hükümler.

Gerek bu Kulübün üyesi olsun ve gerekse diğer Rotary Kulüplerinin üyesi olsun, Rotaryenlerin iş ve yaşam şartlarındaki değişikliklerde aşağıdaki usuller uygulanır.

a. Kulüpten diğer bir Rotary Kulübüne nakil. Üye, işini bırakmış veya değiştirmiş olması veya ikametgâhını taşıması nedeni ile başka bir ile veya ilçeye nakleder ise, naklettiği il veya ilçedeki diğer bir Rotary Kulübüne üye olarak geçebilir. Bunun için bu üyenin Kulübe olan tüm borçlarını ödemesi, istifasını Başkana vermesi gereklidir. İstifa eden üyenin geçmek istediği Rotary Kulübünden sorulduğunda, Başkan bu Rotaryen ile ilgili bilgi ve önerilerini diğer Rotary Kulübü Başkanına bildirir.

b. Diğer bir Rotary Kulübünden Kulübe nakil. İşini bırakmış veya değiştirmiş olması veya ikametgahını taşıması nedeni ile bir Rotaryenin diğer bir Rotary Kulübünden istifa ederek, Kulübün bulunduğu il veya ilçeye nakli dolayısıyla, Kulübe üye olmak istemesi halinde Başkana başvurması gereklidir. Başkan, Rotaryenin istifa ettiği Rotary Kulübünden talep edeceği bilgiden sonra konuyu Yönetim Kurulunun gündemine alır. Yönetim Kurulunun kabulü halinde Tüzüğün 3. Maddesi gereği Başkan bu Rotaryeni Kulübe teklif eder. Bu şekilde diğer bir Rotary Kulübünden Kulübe geçen Rotaryen girmelik ödemez.

c. İşini ve ikametgahını değiştirmekle beraber üyeliğe devam etmek. Üye, işini değiştirmiş olması veya ikametgahını taşıması nedeni ile ayni il içerisinde başka bir ilçeye nakletmekle beraber, Kulüpteki mevcut sınıfında veya iş değişikliği nedeni ile yeni sınıfında faaliyetine devam etmesi ve diğer bütün üyelik yükümlülüklerini yerine getirmesi koşulu ile, üyeliğini devam ettirebilir.

d. Ayni zamanda birden fazla Kulübe üye olamamak. Hiçbir üye aynı zamanda başka Rotary Kulübüne veya Rotaract Kulübüne üye olamaz. Üye ayni zamanda Kulübün onur üyesi olamaz. Ancak diğer Rotary ve Rotaract kulüplerinin onur üyesi olabilir.

e. Rotary kuruluşlarında çalışmak. Üye Uluslararası Rotary'de, Bölge'de veya Rotary ile ilgili diğer dernek veya vakıf gibi kuruluşlarda ücretli veya ücretsiz olarak çalışabilir. Bunun için üyenin izin alması gerekmez.

f. Üyenin kamu görevi alması. Belirli bir süre için bir kamu görevine atanan veya seçilen üyenin üyeliği, Dernekler Kanununun ve atandığı veya seçildiği kuruluşun kanun veya kurallarının ilgili hükümleri gereği, atandığı veya seçildiği kuruluştan izin alması halinde devam eder. Gerekli iznin alınamaması halinde bu üyenin üyeliği otomatik olarak sona erer. Durum Karar Defterine ve Üyenin Üyelik Defterindeki sayfasına kaydedilir. Bu kişi kamu görevi bittiğinde tekrar Kulübe üye olmak üzere usulüne göre başvurarak eski statüsünü kazanabilir. Bu durumda bu üyeden girmelik alınmaz.

 

MADDE 14. Sınıflandırma ile İlgili Sınırlamalar.

Uluslararası Rotary prensiplerine göre ?sınıflandırma? da esas olan, üyenin mesleği değil, çalıştığı ve yaptığı iş olduğundan ve değişik meslek sahiplerinin bir araya gelmesi amaç edinildiğinden Kulüp değişik iş kolllarından ve sınıflarından üye edinir.

Bu sebeple,

a. Kulüpte herhangi bir meslek veya iş gurubunun hakim olmadığı bir üye yapısı sağlanır.

b. Kulübün üye sayısı 50 den az olduğunda, aynı sınıflandırmadaki üye sayısı beş kişiden fazla olamaz.

c. Kulübün üye sayısı 50 den fazla olduğunda, ayni sınıflandırmadaki üye sayısı Kulüp toplam üye sayısının yüzde onundan fazla olamaz.

d. Devamdan muaf olan üyeler bu oranın hesaplanmasında dikkate alınmaz.

e. Bir üyenin sınıflandırması değiştiği takdirde, bu sınırlamalar dikkate alınmadan o üyenin yeni sınıfında üyeliğinin devamına karar verilir.

 

MADDE 15. Haftalık Olağan Toplantılara Devam Zorunluluğu.

Kulübün Haftalık Olağan Toplantılarına zamanında gelmek, katılmak ve zamanında ayrılmak bütün üyelerin önemli yükümlülüklerinden birisidir. Her üye, her Rotary yarıyılında

(1) Kulübün veya diğer Rotary Kulüplerinin Haftalık Olağan Toplantılarının toplam en az % 60 ına,

(2) Kulübün Haftalık Olağan Toplantılarının toplam en az % 30 una katılmak zorundadır.

 

MADDE 16. Haftalık Olağan Toplantılara Katılmış Sayılma Halleri.

Aşağıdaki hallerde üye Kulübün Haftalık Olağan Toplantılarına katılmış sayılır.

a. Üye,

(1) Haftalık Olağan Toplantı süresinin en az % 60'ı kadar toplantıda hazır bulunduğu,

(2) Haftalık Olağan Toplantı süresi içinde beklenmedik bir şekilde acil olarak çağrılması halinde daha sonra Yönetim Kuruluna durumun aciliyetini kanıtladığı takdirde toplantıya katılmış sayılır.

b. Üye, Haftalık Olağan Toplantı gününden 14 gün önceki veya sonraki sürede

(1) Diğer Rotary, Rotaract, Interact kulüpleri veya Rotary Toplum Hizmetler Birliği toplantısına,

(2) Diğer bir Rotary Kulübünün Haftalık Olağan Toplantısının en az % 60'ı süresine,

(3) Uluslararası Rotary'nin Konvansiyonuna, Yasama Konseyine, Asamblesine, Enstitüsü toplantılarına, Zone konferanslarına, Uluslararası komite toplantılarına,

(4) Uluslararası Rotary Yönetim Kurulu veya Uluslararası Rotary Başkanı tarafından Uluslararası Yönetim Kurulu adına duyurulan her türlü diğer toplantılara,

(5) Bölgenin Konferansına, Asamblesine, Uluslararası Rotary Yönetim Kurulu talimatı ile yapılan her türlü Bölge toplantılarına, Bölge Guvernörünün talimatı ile yapılan her türlü Bölge komite ve eğitim toplantılarına, usulüne uygun duyurulan Rotary Kulüpleri Kentsel Toplantılarına,

(6) Yönetim Kurulu tarafından görevlendirilerek, Kulübün bir hizmet projesine veya toplumsal bir faaliyetine,

(7) Yönetim Kurulu toplantısına veya Yönetim Kurulu tarafından görevlendirilerek bir hizmet komitesi toplantısına, katılmışsa, katılamadığı haftalık olağan toplantıya katılmış ve devamsızlığını telafi etmiş sayılır.

c. Üye, Kulübün Haftalık Olağan Toplantı gününde,

(1) Makul bir süre içinde, bu Maddenin (a-1) paragrafında sözü edilen toplantılara katılmak veya toplantılardan dönmek üzere yolda bulunması,

(2) Uluslararası Rotary görevlisi, Komite üyesi veya Rotary Vakfı mütevellisi olarak Rotary işleri ile ilgili görev yapması,

(3) Guvernörün Özel Temsilcisi olarak yeni bir kulüp kurma çalışmaları yapması veya yeni kurulmuş Rotary Kulübünün çalışmalarına katılması,

(4) Uluslararası Rotary'nin ücretlisi olarak bir Rotary hizmeti yapması,

(5) Uluslararası Rotary veya Uluslararası Rotary Vakfı veya Bölge himayesinde yapılan uzak bir yerdeki hizmet projesi uygulamasına katılması,

(6) Yönetim Kurulunun verdiği yetki ile bir Rotary görevi nedeniyle toplantıya katılamaması hallerinde Haftalık Olağan Toplantıya katılmış sayılır.

d. Yeri ve zamanı önceden ilan edilmiş olan diğer bir Rotary Kulübünün Haftalık Olağan Toplantısına katılmak üzere gitmekle beraber, o Kulüp ilan edilen yer ve saatte toplantısını yapmaz ise üye Kulübün Haftalık Olağan Toplantısına katılmış sayılır.

e. Üye, ikamet ettiği ülke dışına 14 günden daha fazla süre ile bir seyahate giderse, üyenin ziyaret ettiği ülkedeki diğer Rotary kulüplerinin Haftalık Olağan Toplantılarına her katılımı, zaman sınırlamasına tabi olmaksızın, seyahati süresince Kulüpte devam edemediği Haftalık Olağan Toplantılar yerine sayılır.

f. Uzun bir süre için bir başka ülkeye taşındığı takdirde, Kulüp ile taşındığı ülkedeki bir Rotary Kulübünün mutabakatı ile, üye taşındığı ülkedeki Kulübün Haftalık Olağan Toplantılarına devam ederse, Kulüp üyeliğini muhafaza eder. Ancak üyenin Kulübe olan tüm mali yükümlülüklerini yerine getirmesi zorunludur.

g. Üye, bir günden daha fazla süreli uluslararası toplantılara iştirak halinde iki Haftalık Olağan Toplantıya katılmış sayılma hakkını kazanır.

h. Üyenin getirdiği devam kartı veya sözlü beyanı durumun tespiti için yeterlidir.

 

MADDE 17. Haftalık Olağan Toplantılara Devamdan Muafiyet

Devamdan muafiyet, bir üyelik statüsü veya çeşidi değil, sadece Haftalık Olağan Toplantılara katılmaktan muafiyettir.

a. Üyenin Kulüpte ve daha önce üye olduğu diğer Rotary Kulüplerinde toplam üyelik süresi ile yaşı toplamı 85 sayısına ulaşmışsa veya daha fazla ise üye Yönetim Kuruluna yazılı başvuruda bulunarak Haftalık Olağan Toplantılara devamdan muaf tutulmasını isteyebilir. Yönetim Kurulunun Karar Defterine kaydedilen kararı ile kabul edilen bu istek dolayısıyla üye katılmadığı Haftalık Olağan Toplantıların yemek ücretini ödemez. Haftalık Olağan Toplantıların yemek ücreti önceden topluca tahsil edilmiş ise bu üyenin katılmadığı toplantıların yemek ücreti kendisine iade edilir. Haftalık Olağan Toplantılara devamdan muaf üye, yemek ücretindeki özel durum hariç, diğer mali yükümlülüklerinin tümünü yerine getirmek zorundadır. Üye, Haftalık Olağan Toplantılara devamdan muaf olma imkânına sahip olmakla beraber isterse böyle bir başvuruda bulunmaz ve mevcut statüsü devam eder.

b. Guvernör, Gelecek Dönem Guvernörü ve Uluslararası Rotary'nin diğer görevlileri görev süresince Haftalık Olağan Toplantılara devamdan muaftır.

c. Haftlık Olağan Toplantılara Devamdan muaf tutulan üyeler her ay Bölgeye bildirilen devam kayıtlarında dikkate alınmaz.

 

MADDE 18. İzin

Yönetim Kurulu aşağıda yazılı koşullarda, kendi dönem süresini aşmamak kaydıyla, üyelere izin verebilir. Bu izin sadece Haftalık Olağan Toplantılara devamdan muaf tutulmak için verilir. Üyenin diğer tüm yükümlülükleri devam eder.

a. Üye, işini bırakmış veya değiştirmiş olması veya ikametgahını taşıması nedeni ile başka bir ile veya ilçeye nakleder ise, Kulüpteki mevcut sınıfında faaliyetine devam etmesi ve diğer bütün üyelik yükümlülüklerini yerine getirmesi koşulu ile, naklettiği il veya ilçedeki diğer bir Rotary Kulübünü ziyaret edebilmesi ve kendini tanıtabilmesi için Yönetim Kurulu kararı ile izinli sayılabilir.

b. Kendi elinde olmayan nedenlerden dolayı işinden ayrılması durumunda, devam da dahil olmak üzere diğer bütün üyelik yükümlülüklerini yerine getirmesi koşulu ile, kendi işkolunda veya başka bir işkolunda yeni bir iş bulması maksadıyla bir üyeye Yönetim Kurulu tarafından özel izin verilebilir. Bu durumdaki Rotaryen, izninin sonuna kadar üye vasfını korur.

c. Üyenin sağlık nedenleri ile belirli bir süre Haftalık Olağan Toplantılara devam edememe durumu doğar ise bu üyeye Yönetim Kurulu tarafından izin verilebilir.

d. Her üye dönem içinde hem yıllık aidat taksitlerini hemde aylık yemek ücretlerini tam olarak ödemek kaydıyla ve yönetim kuruluna yazılı olarak müracaat etmek şartıyla 1 Haziran-30 Eylul Tarihleri arasında 4 hafta üst üste yazlık izine çıkabilir. Ancak dönem içinde % 60 oranında devamlılığı sağlaması şarttır

e. İzinli olan üye Kulübe olan mali yükümlülüklerini yerine getirmek zorundadır.

f. Yukarıdaki haller dışında üyelere başka hiç bir nedenle izin verilemez.

 

MADDE 19. Üyeliğin Sona Ermesi Şekilleri

a. İstifa. Kulüpten istifa etmek isteyen üye bu isteğini yazılı olarak Başkana bildirir. İstifa isteği, yazılı olarak bildirildiği tarihten sonraki ilk Yönetim Kurulu toplantısında görüşülerek karar bağlanır. Alınan karar Karar Defterine yazılır. Üye Defterinde bu üyeye ait sayfaya gerekli açıklama kaydedilir.

b. Şartlı İstifa. Çalışma yaşamındaki değişiklikler, özel yaşamındaki nedenler, sağlık sorunu gibi sebeplerle bir üye, bu olumsuz şartların düzelmesinden sonra tekrar Kulübe dönmek isteği ile şartlı olarak istifa edebilir. Bu isteğini ve gerekçesini belirten istifa dilekçesini Başkana verir. Böyle bir istek halinde Yönetim Kurulu, üyenin iyi niyetini dikkate alarak istifasını şartlı olarak kabul eder ve Karar Defterine şartı ile birlikte kaydeder. Bu durumda Yönetim Kurulu bu kişinin sınıfını açık bekletmek kararı alabilir. Bu şekilde istifa eden kişi, olumsuz şartların giderilmesinden sonra Kulübe tekrar üye olmak için yazılı olarak başvurduğunda, adayların üyeliğe kabul ile ilgili işlemler yapılmadan, Yönetim Kurulu kabul kararı alır. Tekrar üyeliğe kabul edilen kişinin bu durumu Üye Defterindeki eski sayfasına işlenmek suretiyle kaydedilir. Bu üyeden girmelik alınmaz.

c. Yasal Zorunluluk Nedeni ile Üyenin Kaydının Silinmesi. Bir üyenin, yasal nedenlerle ve mahkeme kararı ile dernek üyesi olma hakkını kaybetmesi halinde, bu durumun öğrenilmesinden sonraki ilk Yönetim Kurulu toplantısında gerekli karar alınarak bu kişinin üyeliği düşürülür ve Üye Defterinde bu üyeye ait sayfaya gerekli açıklama kaydedilir.

d. Devamsızlık Nedeni ile Üyeliğin Kendiliğinden Son Bulması. Geçerli nedenlerden dolayı Yönetim Kurulunca izin verilmeyen ve devamdan muaf tutulmayan ve arka arkaya dört toplantıya katılmayan veya katılamadığı toplantıyı telafi etmeyen üyeye devamsızlık nedeniyle üyeliğinin sona erebileceği Yönetim Kurulu tarafından bildirilerek kendisinden gerekçe istenir. Yönetim Kurulunca kabul edilecek geçerli bir nedeni olmadığı takdirde bu üyenin üyeliği kendiliğinden son bulur. Bu durumda Yönetim Kurulu, üyeliğin kendiliğinden son bulduğunu saptayan ve kayıtlara geçmesi için gerekli olan tespit kararını Karar Defterine işler. Üye Defterinde bu üyeye ait sayfaya gerekli açıklama kaydedilir.

e. Rotary Kurallarına, Genel Kurul ve Yönetim Kurulu kararlarına uymamak nedeni ile üyelikten çıkarılma. Alınan ve uygulanan Genel Kurul ve Yönetim Kurulu kararlarına ve Rotary'nin ve Kulübün genel prensip ve etiğine uymayan davranışlarda bulunan üye hakkında Yönetim Kurulu karar vererek bu üyeyi üyelikten çıkarabilir. Ayrıca, Kanun, Tüzük ve İç Tüzük hükümlerinin yükümlü tuttuğu hususlara uymayan herhangi bir Yönetim Kurulu üyesi de Yönetim Kurulu kararı ile üyelikten çıkarılabilir Yönetim Kurulu kararı Üye Defterinde bu üyeye ait sayfaya kaydedilir.

f. Aidatın ödenmemesi nedeni ile üyelikten çıkarılma. Sayman tarafından saptanan günden itibaren 30 gün içinde aidatını ödemeyen üyenin son bilinen adresine Sekreter tarafından yazılı bir hatırlatma mektubu gönderilir. Mektup tarihinden itibaren 10 gün içinde cevap alınamayan ve aidatını ödemeyen üyenin Yönetim Kurulu kararı ile üyeliği son bulur. Üyenin, uyarı üzerine Yönetim Kuruluna başvurması halinde, kabul edilecek geçerli bir nedeni olmadığı görülür ve aidat ödemesi yapılmazsa Yönetim Kurulu üyenin üyeliğine son verir. Karar Defterine kaydedilen karar Üye Defterinde bu üyeye ait sayfaya gerekli açıklama yapılarak işlenir.

 

MADDE 20. Üyeliğin Son Bulma İşlemleri

Üyenin üyeliğinin son bulma işlemleri aşağıdaki gibi uygulanır.

a. Davet. Üyeliğinin sona ermesi bahis konusu olan üye savunmasını yapmak, gerekçe göstermek hakkına sahiptir. Bunun için hakkında karar alınacak olan üyeye, Yönetim Kurulu toplantısının yapılacağı tarihten en geç 10 gün önce bilgi verilir ve kendisinin Yönetim Kuruluna şahsen katılabilmesine veya yazılı görüş bildirmesine imkân tanınır. Bu duyuru, üyenin kendisine doğrudan doğruya yapılabileceği gibi, son bilinen adresine taahhütlü mektupla da yapılabilir.

b. İhbar. Hakkında karar alınacak üye davet edildiği Yönetim Kurulu toplantısına katılsın veya katılmasın, Yönetim Kurulunun üyenin üyeliğine son verme kararı alması halinde, karar tarihinden itibaren 7 takvim günü içerisinde karar kendisine Sekreter tarafından yazılı olarak bildirilir. Bu üyenin, ihbar tarihinden itibaren 14 gün içerisinde Sekretere göndereceği bir yazı ile alınan karara itiraz veya uzlaşma, ya da tahkim usullerinden birisini seçmek hakkı vardır.

c. İtiraz veya uzlaşma. Üyeliğine son verilen üyenin karara itirazı veya uzlaşma talep etmesi durumunda, Yönetim Kurulu, itiraz veya uzlaşma talep yazısının alındığı tarihten itibaren 21 gün içinde itirazın veya uzlaşma talebinin görüşüleceği bir Haftalık Olağan Toplantı tarihi saptar. Bu toplantı tarihi ve konuşulacak özel konu hakkında tüm üyelere 7 gün önceden yazıyla bilgi verilir. İtirazın veya uzlaşma talebinin inceleneceği bu toplantıya sadece üyeler katılabilir.

İtirazın veya uzlaşma talebinin incelendiği Haftalık Olağan Toplantıda, Yönetim Kurulu kararının aksine bir karar alındığı takdirde Yönetim Kurulu yeni bir karar ile eski kararını iptal eder ve üyenin üyeliği devam eder.

İtirazın veya uzlaşma talebinin incelendiği Haftalık Olağan Toplantıda, Yönetim Kurulu kararının kabul edilmesi halinde üyenin üyeliği sona erer. Ancak bu kişinin, bu kararın alındığı Haftalık Olağan Toplantıdan sonraki ilk Olağan Genel Kurul Toplantısına konuyu getirmek ve itirazında veya uzlaşma talebinde ısrar etmek hakkı vardır.

Olağan Genel Kurul Toplantısında alınan karar kesin olup karar uygulamaya konulur.

d. Tahkim. Üyeliğine son verilen üyenin tahkim talebinde bulunması halinde, Yönetim Kurulu ve tahkim talebinde bulunan üye birer hakem ve bu iki hakem de üçüncü bir hakem seçer. Hakemler yalnızca üyeler arasından seçilebilir. Tarafların seçtikleri iki hakemin kararı, anlaşamadıkları takdirde üçüncü hakemin kararı taraflar için kesin ve bağlayıcı olup, karara itiraz edilemez. Üyeliğin son bulması dışındaki diğer anlaşmazlıklarla ilgili konularda tahkim uygulaması bu İç Tüzükte ayrı maddede hükme bağlanmıştır.

e. Tercih. Üye itiraz veya uzlaşma ya da tahkim taleplerinden sadece birini seçebilir.

f. Yönetim Kurulu kararının kesinliği. Üyeliğin sona ermesi ile ilgili Yönetim Kurulu kararına, karara konu üyenin kendisine duyuru yapılmasından sonra, kendisine tanınan süre içinde Yönetim Kuruluna veya Haftalık Olağan Toplantıda üyelere karşı itirazda veya uzlaşma talebinde bulunmaması veya tahkim talep etmemesi halinde Yönetim Kurulu kararı kesindir.

g. Duyuru. Yönetim Kurulu, her ne sebeple olursa olsun üyeliği son bulan üyeye, Yönetim Kurulu kararını, Haftalık Olağan Toplantı kararını veya Olağan Genel Kurul toplantı kararını yazılı olarak duyurur. Ayni duyuruyu Kulübün diğer üyelerine de yapar.

h. Sınıfın boş bekletilmesi. Bir üyenin üyeliğine Yönetim Kurulu tarafından son verildiği taktirde, itiraz veya uzlaşma süresince veya tahkim kararı, ya da Genel Kurul kararı neticelenmediği sürece, söz konusu kişinin sınıfındaki yer boş olarak muhafaza edilir.

i. Nisap. Üyeliğin sona ermesi ile ilgili olarak gerek Yönetim Kurulu, gerek Haftalık Olağan Toplantı ve gerekse Olağan Genel Kurul toplantısında kararlar oy çokluğu ile alınır.

j. Sorumlulukları yerine getirme. Her ne sebeple olursa olsun üyeliği sona eren üyenin Kulübe karşı olan bütün mali yükümlülüklerini yerine getirmiş olması zorunludur.

k. Hak talep edememek. Üyeliği son bulan üyenin Kulüp malları üzerinde herhangi bir hak ve iddiası kalmaz.

l. Tekrar üye olabilmek. İstifa ve şartlı istifa ile üyeliği düşen bir üyenin Kulübe tekrar üye olabilmesi için, eğer varsa, Kulübe olan eski borçlarını ödemesi gereklidir. Devamsızlık nedeni ile üyeliği düşen kişi tekrar üye olabilmek için başvuruda bulunamaz.